keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Joulu, alkoholi, työnantajat...

Hei kaikki arvon lukijani ja satunnaiset kulkijat!

Tänään minulle tuli mieleen tällainen mielenkiintoinen aihe, sopivasti tässä joulun alla...

Suomessa yritykset antavat hyvin yleisesti työntekijöilleen joululahjaksi alkoholia. Siis toki muutakin, eikä aina alkoholia, mutta alkoholi on aika yleinen osa kuitenkin. Aika moni suomalainen työssä käyvä ihminen saa tänäkin jouluna työnantajaltaan lahjaksi alkoholia, oli se sitten glögin, viinin tai minkä tahansa muodossa.

Minusta tämä alkoholilla lahjominen on kummallista, sillä tuskin yksikään työpaikka tykkää siitä, että työntekijät juovat - se kuitenkin saattaa heikentää terveyttä ja aiheuttaa "sairaspoissaoloja" kun työntekijä makaa sängyn pohjalla krapuloissaan. Eikä töihin tietenkään saa tulla alkoholin vaikutuksen alaisena. Joten miksi työnantajat kannustavat työntekijöitään juomaan vapaa-ajalla?

Lisäksi on pikkujoulut, hyvin tyypillinen hetki vetää oikein kunnon kännit, sekoilla ja sotkea parisuhde ja/tai välit työtovereihin tavalla tai toisella. Ja koska "kaikki" menevät pikkujouluihin juomaan ja juomaahan on ja paljon, niin ne, jotka eivät niin välittäisi siitä juomisesta, saattavat kokea melkoista painostusta asiaan. Ja yritykset järjestävät näitä kännitapahtumia arvokkaille työntekijöilleen.

Tästä tulee väkisinkin sellainen kuva, että joulunaikaan suomalaiset työpaikat kannustavat työntekijöitään juomaan. Ja mielummin vielä paljon. Koska onhan se perinne tai jotain.

Joulu on perhejuhla. Yhdessä olemisen juhla. Kertokaahan nyt mulle joku, että miten tähän(KIN) juhlaan saadaan Suomessa näin taitavasti yhdistettyä alkoholi ja (usein) humalahakuinen juominen?

Joulu on sellaista aikaa, että toivoisin mieluiten kaikkien pysyvän kaukana alkoholista. Tai jos osaa ottaa asiallisesti ruuan kanssa lasin viiniä tai saunan jälkeen yhden kaljan, niin siitä vaan, mutta jouluna EI olla humalassa, ei edes vähän. Kiitos.

En ymmärrä tätä kulttuuria yhtään. Vaikka onhan se ihan fakta, että suomalaiset juovat kun...
a) tapahtuu jotain iloista (juhlitaan)
b) tapahtuu jotain surullista (hukutetaan murheet)
c) ei tapahdu mitään (koska alkoholillahan se tylsyys poistetaan)
d) on joku tapahtuma/juhlapäivä kuten vappu (koska se on hyvä tekosyy vetää kännit)

Juu. Mutta miettikää edes jouluna niitä ihmisiä, jotka viettävät kanssanne joulua ja eivät välttämättä pidä juomistanne hirveän suuressa arvossa. Älkää pilatko niiden ihmisten joulua. Ja lapset sitten toki erikseen, en nyt niitä käsittele tässä, kaikkihan (toivottavasti) ymmärtävät että lasten seurassa ei ole hyvä idea juoda ainakaan sitä yhtä lasillista enempää.

En vaan ymmärrä tätä joulu = alkoholi -yhtälöä.


Itsehän en juo ollenkaan, en ole edes maistanut. En ymmärrä koko touhua. Hauskaa voi olla ilman alkoholiakin, mutta moni tuntuu alkoholin seurauksena unohtavan miten hauskaa pidetään ilman alkoholia. Muutamalle entiselle ystävälle on käynyt näin. Joo, on se kumma kun eivät enää ole ystäviä.

En sinänsä katso juomista pahalla, enkä tuomitse ihmisiä jotka juovat. En ymmärrä sitä, eikä minun tarvitsekaan. Niin kauan kun se ei tapahdu minun läsnäollessa, niin tehkää mitä haluatte, MUTTA en myöskään halua kuulla siitä jälkeenpäin.
            Enkä myöskään todellakaan halua kuskata yhtään ainoaa humalaista ihmistä, minkä rakkaat ystäväni onneksi tietävät ja olen todella kiitollinen siitä, että eivät edes tällaisia palveluksia minulta pyydä. Lisäksi olen hyvin hyvin onnellinen siitä, että minulla on vierelläni ihana mies, joka ei myöskään juo.
            Puolison juomista on vaikeampi vältellä kuin esim. kavereiden, jos ei halua häätää toista muualle juomaan ja kärsimään krapulaansa / mennä itse sen takia muualle. Ja kun minua hyvin suuresti ahdistaa nähdä tuttuja ihmisiä humalassa, niin voitte varmaan kuvitella, ettei olisi helppo pala minulle, jos puoliso joisi. Ja joo, ahdistaa minua ne tuntemattomatkin humalaistet, mikäli eivät ymmärrä pysyä järkevän välimatkan päässä minusta.

Joo, ehkä lopettelen. Ajatus katkesi.

Olkaa fiksusti jouluna ja pikkujouluissa (jos ne on vielä edessä).

2 kommenttia:

 1. Hyviä pointteja ja samoja aatteita!! Mulla oli ennen sama, etten sietänyt sitä yhtään silmissäni, mut tuli sellanen olo, että pakon edessä opettelin sietämään. Vieläkin sitä ihmettelen, ja mieluummin oon seurassa, jossa ei juoda kännejä. Kotona opetettiin juomakulttuuri, jossa ei juoda kännejä, mutta saunajuomat tai "yskänlääkeryypyt" on okei. Tällä mennään, ja ois ihannetilanne, jos muutkin menis, mut tuskin näin tulee koskaan olemaan. Mut niin, oli hyvä teksti kokonaisuudessaan ja kuulosti ihan mun sanomalta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meilläkin kotona samanlainen juomakulttuuri. Että ei mullakaan tässä taustalla ole mitään alkoholistiperheen lapsi -tyyppistä traumaa :D

   Mutta, onneksi maailmasta löytyy vielä meitäkin, jotka ei juo ja sitten niitä, jotka osaa juoda fiksusti :) Mä kun en ainakaan niitä jaksa katsella, jotka on sen verran juoneet, etteivät enää ole omia itseään ja mahd. huojuvat sinne tänne. Hrrr, inhottavia.

   Ja kiitos kommentista! :)

   Poista

Muista jättää kommentti! :)

Kaikki voivat kommentoida, mutta kommentit näkyvät vasta, kun olen ne itse käynyt hyväksymässä.