torstai 9. lokakuuta 2014

DIY - Sukkaplokit

Tee-se-itse Sukkaplokit

Tarvikkeet:

  • 2kpl taipuvia leikkuulautoja (esim. Ikea Drälla)
  • Kuulakärkikynä tai permanenttitussi
  • Vahvat sakset


Lisäksi tarvitset mallin jonka mukaan piirrät plokit leikkuulautoihin, itse piirsin kaavapaperille läpi tietokoneen ruudusta (omalla vastuulla! omassani lasipinta, joten se ei ota nokkiinsa tällaisista jutuista). Yhtä hyvin voit lainata joltain toimivat sukkaplokit piirtoavuksi tai etsiä netistä ohjeita plokkien piirtämiseksi.

Halutessasi reijät ripustamista varten, tarvitset reikäpihdit tai porakoneen + poranterän.


Piirrä plokkien ääriviivat permanenttitussilla tai kuulakärkikynällä.

Kannattaa valita paikka harkiten, mikäli aiot käyttää hukkapalat esim. tumppuplokkeihin tai vaikka vauvakokoisiin sukkaplokkeihin. Joidenkin mallien mukaiset plokit saattavat mahtua myös yhdelle leikkuulaudalle, joten testaa ennen kuin tuhoat kaksi leikkuulautaa yhden sijaan.


Leikkaa viivojen mukaan.

Materiaali on toki vahvaa, mutta kyllä se ainakin minun fiskarseilla leikkaantui ihan hyvin. Millään rimpuloilla pikku paperisaksilla ei kannata lähteä kokeilemaan. Varo ettet leikkaa reunoihin väkäsiä.

Tarkista reunat ja veistä tarvittaessa esim. saksien terällä tai mattopuukolla teräviä kohtia ja mahdollisia väkäsiä pois, jotta langat eivät jää reunoihin kiinni.

Myös kuumentamalla (esim. sytkällä) saattaa saada reunoista vähemmän terävät, mutta kokeile ensin hukkapalaan ja suorita hyvin tuuletetussa paikassa ja kaukana palovaroittimesta!


Tee plokkien yläreunaan reijät, mikäli haluat.

Pihtien isoin mahdollinen terä teki suhteellisen hyvän reijän, isompikin olisi voinut olla.
Kokeile sen kokoisiin sukkiin, mitä plokeilla on tarkoitus plokata.

Omani ovat sopivat n. 38-40 kokoisille sukille.


Liota sukkia vedessä kunnes ne ovat täysin kastuneet.

Kuvassa sukat EIVÄT ole vielä täysin kastuneet, huomaa läikikkyydestä.


Vedä sukat plokkeihin ja anna kuivua.

Tässä plokkauksessa siskolle Hovineito -sukat, joista kerroin edellisessä postauksessa.


Ihastele lopputulosta.

Kuvassa 1,5 vuotta sitten itselleni neulomani palmikkosukat plokkauksen jälkeen. Lankana Natura Lauri sukkalanka ja malli Saga-palmikkosukat (novitan sukkalehti). Lankaa kului 83g ja ovat n. kokoa 37, koska käsialani oli tuolloin vähän turhan tiukkaa.

Sukat ovat plokkauksen jälkeen huolitellun näköiset, tasaiset ja siistit. Jos eivät, jotain on mennyt pieleen. Juuri puikoilta pudonneina sukat ovat vähän kumman muotoiset, kuvio vetää niitä suuntaan tai toiseen ja mahdollinen pitsikuvio ei pääse oikeuksiinsa.
Plokatut sukat ovat litteät ja kuvio tulee kauniimmin esiin. Kuin kaupasta ostetut!

Rahaa paloi 4e ja vielä on tosiaan jäljellä vihreiden kanssa tulleet punaiset leikkuulaudat. Jos en tee niistä lisää plokkeja, niin päätyvät varmaan ihan leikkuulautakäyttöön.

Eli todelliset materiaalikustannukset 2e.Seuraavana haasteena onkin sitten kasvattaa näistä kaveruksista vihreyttä kotiin.

Saa nähdä montako uutta mangoa ja avokadoa joudun ostamaan ennen kuin onnistun...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muista jättää kommentti! :)

Kaikki voivat kommentoida, mutta kommentit näkyvät vasta, kun olen ne itse käynyt hyväksymässä.