lauantai 29. joulukuuta 2012

Koirakysely

Jotta te kaikki tietäisitte miten perseelleen täällä on asiat. Jos mulla olis ihan oma koira, jonka hoitaisin kokonaan itse, olisi kyselyn vastaukset paljon hyväksyttävämpiä. Mutta kun en omista kummastakaan edes hännänpäätä...

Ensin vähän kuulumisia, eli eilen oltiin 1h 40min lenkillä, josta puolet tepasteltiin järven jäällä. Lotalla oli jälleen tassujääongelma, se tarvii oikeasti ne tossut. Ulkoilutin myös uutta GoPro -kameraamme, videoa ehkä joskus myöhemmin tulossa.
          Lotalla on tällä hetkellä antibioottikuuri korvatulehdukseen ja lisäksi maitohappobakteeria. Sen pitäisi loppua vuodenvaihteessa ja sitten alkaakin puhdistuskuuri molemmille, sillä Dorwestin tilaus tuli eilen! Siitä juttua sitten myöhemmin. Tällä hetkellä korvat näytää hyvältä.

Ja sitten kyselyn pariin...

Koirasi nimi, ikä ja sukupuoli?
- Lotta n. 5v ja Maisa 12v, molemmat narttuja

Lenkitätkö koiraasi aamuisin? (jos niin kuinka kauan olette lenkillä)
- En. Ne pääsevät takapihalle asioilleen. Aamulenkki kyllä varmasti saisi omankin päivän alkamaan paljon pirteämmin...

Kuinka kauan koirasi on yksin päivällä?
- Noi on tosi usein yksin, kun ihmiset on töissä. Sellaiset 8 tuntia kerrallaan, riippuen ihmisten aikatauluista. Se ei ole niille mikään suuri ongelma ollenkaan, ovat tottuneet.

Lotta kesällä 2011

Kuinka monta kertaa päivässä lenkität koiraasi? (nurkan takana käymisiä ei oteta huomioon)
- Monta kertaa päivässä..? Kerran kuussa on ehkä aika lähellä. Koskaan en ole kahdesti päivässä ollut lenkillä. Tavoite on, että kävisin edes lähes joka päivä ulkona noiden kanssa, mutta kun ei ole pakko, niin se aina vähän jää...

Kuinka kauan liikut koirasi kanssa ulkona, että koet ulkoilutuksen lenkiksi?
- Varmaan kaikki 15 minuutista ylöspäin, mutta eipä ole tullut alle puolen tunnin lenkkejä tehtyä koskaan, yleensä ollaan noin tunti kerrallaan lenkillä. Takapihalla käyvät monta kertaa päivän aikana, se ei ole mitään lenkkeilyä.

Ulkoilutatko koiraasi yleensä flexissä vai normaalissa remmissä?
- Normaalissa remmissä. Lotta veti flexinsä rikki...

Kun kävelytät koiraasi, kulkeeko se vasemmalla puolellasi?
- Voi kun ne osaiskin... Siellä täällä haahuilevat.

Valitse sopivin vaihtoehto/vaihtoehdot alla olevista. Merkitse tähdellä, mitä välineitä käytät, kun ulkoilutat koiraasi.
a) normaalia pantaa
b) puolikuristavaa pantaa * (Lotalla)
c) kuristavaa pantaa
d) kuonopantaa * (Lotalla)
e) normaaleja valjaita
f) Y-valjaita * (Maisalla)
g) jotain muuta, mitä?

Lotalla oli kerran normaali panta päässään ja se veti päänsä siitä n. minuutissa läpi...

Maisa kesällä 2011

Koetko, että koirasi palelee yli -10 pakkasella?
- Eivät palele ainakaan ihan heti, mutta Lotalla jäätyy lunta tassuihin jo pienellä takapihavisiitillä ja remmissä ulkoilu menee hankalaksi, kun se jää 5 metrin välein lussuttamaan tassujaan...

Vaikuttavatko säätilat koirasi lenkitykseen?
- Juu. Koska noi ei ole tottuneet säännölliseen lenkitykseen, käyn lenkillä kun siltä tuntuu ja on hyvä ilma. Kerran tosin oli jossain ihme mielenhäiriössä pakko päästä lenkille tihkusateessakin, eikä se ollut edes kovin kurjaa.

Käytätkö koiraasi muuten ulkona kuin lenkittäessä?
- No takapihalla ne käyvät...

Lempirodut?
- Belgianpaimenkoira tervueren ja australianpaimenkoira, tykkäisin myös faaraokoirasta tai Ibizanpodencosta, jos sellaiselle saisi belgin aivot... :D

Mitä rotuja et ottaisi?
- Pieniä, liian suuria, pilalle jalostettuja. En myöskään ottaisi koiraa, jota en voisi suhteellisen helposti kouluttaa tai jolla on liian vahva vietti esim. metsästykseen tai vahtimiseen.

Belgi!

Mitä ruokaa koirasi syö?
- Lotta syö raakaa ja Maisa purkkiruokaa ja nappuloita, sekä välillä naudan mahaa, koska se on ainoa raaka mikä sille maistuu.

Vaihdatko ruokamerkkiä, kun ruoka loppuu?
- Maisan ruoista en päätä, mutta Lotta syö raakaa, eikä sillä oikeastaan ole väliä, miltä firmalta ruoat ostaa - possu on possua, vaikka merkki päällä vaihtuisi.

Minkä perusteella valitset ruuan?
- Ruoan pitää olla terveellistä ja monipuolista ja maistua koiralle. Näppärät pakkaukset ovat myös plussaa, koska reikäiseen muoviin pakattu lihamössö ei ole kovin kivaa.

Liotatko kuivaruokaa ennen kun tarjoat sen koiralle? Miksi? Miksi et?
- Liottaisin mielelläni, mutta Maisa ei suostu syömään liotettua nappulaa.

Tarjoatko säilykeruokaa? Miksi? Miksi et?
- Kuten sanottu, Maisa syö nappulaa ja purkkiruokaa sekaisin. Lotalle laitan joskus vähän, jos purkin pohjalle jää pari lusikallista Maisan kipon täyttämisen jälkeen.

Kuinka usein annat koiralle puruluita tai muita hampaille hyviä väliherkkuja?
- Maisa saa puruluita silloin, kun miehen vanhemmat sattuvat antamaan. Lotalle pyrin antamaan luita useamman kerran viikossa ja loput sitten mössöinä, koska tuon luiden syönti on vielä niin vaikeaa, täytyy kädestä syöttää... :D

Naapurin Otto & Lotta kesällä 2012

Kuinka usein koira saa koirankeksejä yms?
- Nuo saavat varmaan lähes päivittäin, kun miehen vanhemmat antavat. Ikiomalle koiralle en antaisi, paitsi koulutuksen ohessa jotain, mikä on myös terveellistä.

Saako koira kotiruoan jämät? Miksi?
- On noille aika usein syötetty sellaistakin, mitä ei missään nimessä pitäisi koiralle antaa. Nykyään Maisa saa joskus jotain, mutta Lotta ei.

Montako kertaa koira juo vettä päivän aikana?
- Ei mitään hajua, koska en istu koko päivää koirien juoma-astian vieressä vahtimassa. Maisa juo enemmän kuin Lotta, varmaan ruokinnasta johtuen.

Juoko koira kupin kerralla tyhjäksi vai vähän silloin tällöin?
- Vähän silloin tällöin, koska noilla on sellainen iso astia täynnä vettä, ei sitä mikään koira kerralla joisi tyhjäksi.

Montako ateriaa koira saa päivässä?
- Yleensä 2, silloin tällöin toinen ruokailu jää enemmän tai vähemmän tarkoituksella väliin.

Annatko haistella vastaan tulevia koiria?
- Lotta saisi haistella mun puolesta, jos vastaantulijat näyttää mukavilta, mutta koska Maisa on remmiräyhä, pysytellään kauempana.

Osaako koira odottaa hiljaa kaupan ulkopuolella, kun käyt kaupassa?
- Hiljaa? Mitä se tarkoittaa? Maisa räksyttäisi tauotta ja Lotta vinkuisi ja ulisisi. Onneksi ei ole mitään tarvetta mennä kauppaan, kun on koirat mukana.

Käytkö koirapuistossa? Miksi? Miksi et?
- Ihan jopa kerran olen Lotan kanssa ollut. Pitäisi käydä useammin, mutta en tiedä mitä Maisa tykkäisi. Toisaalta en haluaisi jättää sitä kotiinkaan. Varmasti mentäisi, jos koirapuistoon olisi kävelymatka, mutta nyt pitäisi pakata noi hullut ensin autoon...

Koirapuistossa keväällä 2012


Hallitseeko koira perustottelevaisuuden?
- Juuei. Osaa ne istua ja Lotta vähän muitakin juttuja, mutta esim. luoksetulo ja käytöstavat, niistä ne ei oo varmaan koskaan kuulleetkaan.

Onko koira missään lajissa valio?
- Ei sekarotuiset edes voisi olla...

Tietääkö koira, mitä EI tarkoittaa? Totteleeko se sitä?
- Riippuu sanojasta ja tilanteesta ja planeettojen asennoista...

Keräätkö koirasi kakat? Miksi? Miksi et?
- Kerään teiden varsilta, koska se on fiksua ja en itsekään tykkää varoa kakkakasoja kävellessäni.

Saako koira tulla tuoleille, sohville, sängyille? Miksi? Miksi ei?
- Sohvilla ja miehen vanhempien sängyllä saavat olla, meidän huoneessa eivät saa mennä sängylle. Mä en halua vaihtaa lakanoita parin päivän välein, kun koirat kantavat sänkyyn karvoja, hiekkaa ja muuta mukavaa.

Valitsitko pennun nimenomaan kotikoiraksi vai harrastuskäyttöä ajatellen?
- Mä mitään pentua ole valinnut. Ei noi ole edes mun koiria... Kotikoiria tosin ovat kaikesta huolimatta.

Onko koiralla ollut satunnaisia haavoja tai onko se ollut tapaturmissa? Kerro.
- Ei mitään pahempaa. Lotta on joskus kuonopannan takia raapaissut nenänsä verille, itseasiassa useampaankin kertaan, mutta sellaiset paranee hetkessä.

Onko mahdollinen sairaus/tapaturma rajoittanut koiran normaalia elämää mitenkään?
- Ei.

Kesä 2011

Millainen murkkuikä koirallasi oli pentuna?
- Maisaa en silloin tuntenut ja Lottakin oli siihen aikaan vasta tullut tänne ja mä en asunut täällä vielä silloin. Lotta oli kuitenkin nuorempana paljon arempi ja herkempi kuin nykyään.

Onko koirasi dominoiva?
- Maisa on. Mä olen varmaan ensimmäinen ihminen sen elämässä, joka uskaltaa sanoa sille vastaan ja kunnolla. Lotta taas on sellainen nössykkä, vaikka kyllä sillekkin pitää aina välillä muistuttaa, että kukas täällä asioista päättääkään, koska muuten se ei uskalla luottaa ja ignooraa mun touhut kokonaan.

Miten koirasi suhtautuu olemaan liikkuvassa ajoneuvossa? (Esim. linja-auto, ratikka, juna, henkilöauto tmv.)
- Nuo ei ole ikinä olleet julkisissa, mutta henkilöautossa ovat. Lotta läähättää koko matkan, kesti se sitten 5 minuuttia tai tunnin, mutta menee silti autoon tosi mielellään. Maisa on ihan oma itsensä autossakin.

Onko koirasi herkkävatsainen?
- Ei kovin. Lotalla on maha korvatulehdukseen käytettävien antibioottien takia välillä sekaisin, mutta koirille tarkoitettu maitohappobakteeri näyttäisi auttavan siihen. Maisalla on teräsvatsa.

Pitääkö koirasi uimisesta/kahlaamisesta?
- Lotta tykkää kahlata ja on pari kertaa uinutkin. Sitä ei meinaa millään saada vedestä pois. Maisa sen sijaan ei koske veteen kuin juodakseen, vaikka olisi miten kuuma tahansa.

Kesä 2011

Entäs ihan pesemisestä?
- Lotan mielestä se oli aluksi vähän ikävää ja pelottavaa, mutta nyt se on jo tosi nätisti ja ihan kohtuu mielellään pesulla. Maisa käyttäytyy pesulla ihan tyynesti, välillä koittaa vaivihkaa luistaa tilanteesta ja muistaa pitää nyrpeän ilmeen naamallaan koko ajan.

Antaako koirasi leikata kyntensä ilman ongelmia?
- Maisa kuulemma puree kuin hullu. Johtajuusongelma, sanon minä. En ole koskaan ollut tätä todistamassa. Lotta antaa leikata ongelmitta, mutta oli kuulemma taloon tullessaan vähän samanlainen kuin Maisa...

Onko koirasi turkiltaan helppo-, vai vaikeahoitoinen?
- Helppo. Maisalla on lyhyt turkki, johon ei tartu mitään. Siitä lähtee karvaa varmaan ympäri vuoden, muttei sentään sellaisina isoina palloina kuin Lotalta. Lotalla on ihan jees turkki, pehmeät mahakarvat ja tassut vaan menee vähän takkuun ja kerää roskaa ja kuraa mukaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muista jättää kommentti! :)

Kaikki voivat kommentoida, mutta kommentit näkyvät vasta, kun olen ne itse käynyt hyväksymässä.